Problematika ukládání plynného CO2 se zaměřením na CCS technologii - Hejlová, Martina (Univerzita Pardubice, 2014)
Má bakalářská práce se zabývá CCS technologií neboli ukládáním oxidu uhličitého pod zem. V první části práce je zmíněn vliv oxidu uhličitého na globální změny klimatu a jsou zde uvedeny moţnosti separace CO2 ze spalin. Jsou popsány nejznámější pouţívané technologie, membránové separace, adsorpce, chemické a fyzikální pohlcování (absorpce). Dále je v bakalářské práci popsáno zachycení, transport a uloţení oxidu uhličitého do horninového podloţí či pod hladinu moře. Největší kapitolu tvoří informace o rozvoji CCS technologie ve světě, podrobněji jsou zmíněny projekty Velké Británie, Norska, Polska Kanady a Německa. Další část je věnovaná ukládání oxidu uhličitého v České republice a legislativě s tím spojené. A v závěru práce je diskutována ekonomika CCS technologií.
Problemation of stories CO2 focused on CCS technology
Keywords: zachytávání a ukládání CO2; oxid uhličitý; fosilní paliva; skleníkový efekt; emise; capturing and storage of CO2; carbon dioxide; fossil fuels; greenhouse effect; emissions