Češi v Rakousku a zachování jejich kulturní identity - Horáková, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2004)
Práce pojednává o problematice české menšiny v Rakousku. Cílem je stručně zmapovat její vývoj, rozdělený do pěti časových etap od druhé poloviny 18. století až do současnosti a zachytit vývoj postavení Čechů v Rakousku. Práce charakterizuje také hlavní důvody migrace v různých časových obdobích a popisuje snahy menšiny o zachování českého jazyka a kultury a pozvednutí národního uvědomění.
Czech in the Austria and maintaining of their cultural identity
Keywords: dějiny; Češi; Rakousko; národnostní menšiny; národní identita; historický vývoj; národní kultura; emigrace