Inhibiční účinky vybraných přírodních látek na multirezistentní kmeny bakterií - Jančoková, Katarína (Univerzita Pardubice, 2011)
Hlavnými bodmi diplomovej práce bolo overenie antibakteriálnej aktivity a stanovenie minimálnej inhibičnej koncentrácie (MIC) vybraných prírodných látok u kmeňov Staphylococcus aureus a Klebsiella pneumoniae rezistentných k vybraným antibiotikám. Do testu boli pre porovnanie zaradené aj citlivé kmene Klebsiella pneumoniae a Staphylococcus aureus, ako aj zbierkové kmene Escherichia coli ATCC 25922 a Staphylococcus aureus ATCC 29213. Inhibičné účinky boli testované u eugenolu, linaloolu, nerolu, ?-felandrénu a limonénu. Ďalej boli určené MIC zmesí eugenolu s linaloolom, eugenolu s ?-felandrénom, limonénu s eugenolom a limonénu s linaloolom (pomer 1:1). Zlúčeniny boli rozpúšťané v Mueller-Hinton bujóne a antibakteriálna aktivita bola stanovená skúmavkovou dilučnou a mikrodilučnou metódou. Medzi prírodné látky s najvyššou antibakteriálnou aktivitou patril eugenol, hodnoty MIC väčšiny kmeňov boli 300-2400 ?g/ml. Podobné výsledky boli zistené pri testovaní nerolu, ktorý inhiboval kmene Staphylococcus aureus v rozmedzí koncentrácii 600-2400 ?g/ml. Najnižšie účinky boli zaznamenané u ?-felandrénu, ktorého MIC bola u všetkých kmeňov vyššia ako 19200 ?g/ml. Z testovaných kombinácii prírodných látok boli synergické účinky zistené u zmesi limonénu s linaloolom (1:1), ktorá inhibovala rast väčšiny kmeňov Klebsiella pneumoniae v rozmedzí 600-2400 ?g/ml.
Inhibitory effects of various substance against multiresistant bacterial strains
Keywords: Staphylococcus aureus; Klebsiella pneumoniae; Escherichia coli; natural substances; multiresistant microorganisms; minimal inhibitory concentration; tube dilution method; microdilution method; Staphylococcus aureus; Klebsiella pneumoniae; Escherichia coli; prírodné látky; multirezistentné mikroorganizmy; minimálna inhibičná koncentrácia; skúmavková dilučná metóda; mikrodilučná metóda