Komparace sociálních služeb pro děti ohrožené sociálním vyloučením v České republice a na Slovensku - Backová Zittová, Romana (Univerzita Pardubice, 2024)
Česká a Slovenská republika spolu tvořily do roku 1992 jeden stát, což znamená, že do této doby byla podoba sociálního systému a sociálních služeb totožná. V následujících letech proběhly v obou zemích drobné úpravy, avšak k velké reformě došlo v České republice až během roku 2006, kdy vláda přijala Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Na Slovensku tato změna přišla až v roce 2008, kdy byl přijat Zákon č. 448/2008 Sb., o sociálních službách. Cílem diplomové práce je komparovat sociální služby v České republice a na Slovensku. V práci se zaměřím především na sociální služby, které jsou určeny pro děti ohrožené sociálním vyloučením. Popíši šíři spektra sociálních služeb, které děti ohrožené sociálním vyloučením mohou využít v České republice a na Slovensku. Tyto služby následně budu vzájemně komparovat a komparaci následně přiblížím do dvou vybraných krajů z obou zemí.
Comparison of social services for children at risk of social exclusion in the Czech Republic and Slovakia
Keywords: sociální služby pro děti; děti ohrožené sociálním vyloučením; nepříznivá životní situace; nízkoprahová zařízení pro děti a mládež; sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi; social services; children at risk of social exclusion; adverse life situation; low threshold facilities for children and youth; social activation services for families with children