Stanovení vybraných alkaloidů s využitím separačních technik - Šalomounová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na tři vybrané alkaloidy řadící se mezi psychostimulanty, a to na nikotin, kofein a kokain. U jednotlivých alkaloidů jsou zmíněny jejich obecné fyzikálně-chemické vlastnosti, výskyt, absorpce a distribuce v organismu a jejich mechanismus účinku. Dále je pozornost zaměřena na účinky, kterými vybrané alkaloidy působí na různé části lidského organismu. Další část bakalářské práce je věnována extrakčním technikám a separačním metodám, s nimiž lze vybrané alkaloidy stanovit.
Determination of selected alcaloids using separation techniques
Keywords: nikotin; kofein; kokain; extrakce; separační metody; nicotine; caffeine; cocaine; extraction; separation methods