Kriminalita na východočeském panství Stárkov v raném novověku - Šafářová, Renata (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce pojednává o hrdelní kriminalitě na panství Stárkov v letech 1573 - 1706. Jedná se o analýzu dosud nezpracovaného archivního pramene smolné knihy města Stárkova v kontextu dějin hrdelní kriminality v raném novověku. Cílem práce je srovnání stárkovské knihy s dalšími knihami. Obsahem jsou dějiny hrdelní kriminality, historie města Stárkova, popis smolných knih jako historického pramene, analýza strárkovské knihy, rozdělená podle případů - majetkové delikty, sexuální delikty, odpor proti vrchnosti, pomluvy a urážky na cti, delikty proti životu a zdraví a žhářství.
Criminality on the eastbohemian estate Stárkov in early modern era
Keywords: Stárkov; hrdelní kriminalita; smolná kniha; raný novověk; majetkové delikty; sexuální delikty; delikty proti životu a zdraví; capital crime; pich book; the Early Modern Period; property offenses; sexual offenses; crime against life and health