Konkurenceschopnost na trhu práce v souvislosti se vzděláváním pracovníků - Adámková, Jitka (Univerzita Pardubice, 2005)
Diplomová práce se zabývá řešením konkurenceschopnosti na trhu práce v souvislosti se vzděláváním pracovníků. Pro zvýšení konkurenceschopnosti v oblasti lidských zdrojů byly vytvořeny speciálně zaměřené programy. Jedním z nich je i Operační program Rozvoj Lidských zdrojů, v jehož rámci vznikají nejrůznější projekty naplňující jeho strategii. Přechod ke znalostně založené ekonomice je spojen s potřebou vyšších investic do lidských zdrojů. Ty však souvisí se zvyšováním úrovně systémů vzdělávání. Cílem této práce je provést komparaci možnosti vzdělávání a celoživotního učení v České republice a vybraných zemích Evropské unie, následně pak analýzu projektů podporujících zvýšení adaptability zaměstnanců a rovněž zvýšení jejich konkurenceschopnosti.
The competitiveness in connection with workers education on the labour market
Keywords: Trh práce; politika zaměstnanosti; Investiční pobídky; rozvoj lidských zdrojů; celoživotní vzdělávání; vzdělávání dospělých; rekvalifikace; Konkurenceschopnost; vzdělávací systémy; Česká Republika; Evropská Unie