Experimentální analýza vlivu různých typů vláken v konstrukčním vláknobetonu - Bečica, Petr (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce se zabývá rešerší na téma vláknobetony, analýza současného stavu poznání v ČR a v zahraničí. Experimentální část se týká návrhu receptur s obsahem různých typů vláken, které jsou zkoušeny v čerstvém stavu - stanovení sednutí kužele, objemovou hmotnost a obsah vzduchu, ve ztvrdlém stavu se pak zkouší pevnost v tlaku, pevnost v tahu, stanovení kapacity absorbované energie, mrazuvzdornost. Na zkušebních tělesech proběhne též dlouhodobé sledování objemových změn od okamžiku uložení čerstvého betonu až do stáří několika týdnů.
Experimental analysis of the effect of different types of fibers in structural fiber concrete
Keywords: beton; vláknobeton; vlákna; ocelové drátky; ocelová vlákna; polypropylenová vlákna; polyolefinová vlákna; skelná vlákna; čedičová vlákna; konopná vlákna; smrštění; expanze; zbytková pevnost; osový tah; absorbovaná energie; concrete; fiber reinforced concrete; fibers; steel wires; steel fibers; polypropylene fibers; polyolefin fibers; glass fibers; basalt fibers; hemp fibers; shrinkage; expansion; residual strength; axial tension; absorbed energy