Imobilizované azoiniciátory - Bartáček, Jan (Univerzita Pardubice, 2015)
Byla provedena literární rešerše týkající se azoiniciátorů radikálových reakcí a možnosti jejich zakotvení na povrch mikro- a nanočástic oxidu křemičitého nebo částic magnetitu potažených vrstvou oxidu křemičitého. Rešerše byla zaměřena na přípravu kompozitních částic, jejichž povrch je roubován reaktivními polymery určenými k zakotvení organických ligandů. Byly shrnuty a diskutovány popsané metody imobilizace organických iniciátorů na povrchu oxidu křemičitého, které jsou schopny iniciovat polymerační reakci běžných monomerů. Byly připraveny částice Fe3O4@SiO2 s aminoskupinami na povrchu (1,52 %N) o velikosti 545 ? 32 nm. Pomocí diisopropylkarbodiimidu byla na povrch částic prostřednictvím amidické vazby navázána 4,4'-azobis(4-kyanpentanová kyselina). Připravený makroiniciátor byl charakterizován pomocí elementární analýzy, FT-IR spektrometrie a byl testován jako iniciátor kopolymerace derivátů styrenu.
Immobilized Azoinitiators
Keywords: Azoinitiators; Magnetic nanoparticles; Magnetite; Radical polymerization; azoiniciátory; magnetické nanočástice; magnetit; radikálová polymerace