Od katedry ke kronice. Životní příběh Bohumila Bílka - Benda, Michal (Muzeum východních Čech v Hradci Králové, 2019)
Dlouholetý kronikář Hradce Králové pocházel z malé obce Vitiněves, ve které se narodil v roce 1900. Po absolvování učitelského ústavu se věnoval pedagogickému povolání. Postupně vystřídal řadu působišť, avšak nejvíce času strávil na královéhradecké základní škole v Šimko-vě ulici. Zde se také v roce 1953 stal ředitelem. Po odchodu do starobní penze v roce 1960 začal psát kroniku Hradce Králové. Tomuto poslání se věnoval následující tři dekády. Bohumil Bílek zemřel v roce 1992.
From teacher’s desk to chronicle (a life story of Bohumil Bílek)
Keywords: Hradec Králové; Vysoké Veselí; školství; kronikářství; Bohumil Bílek; Hradec Králove; Vysoké Veselí; education; chronicles; Bohumil Bílek