Restaurátorská dokumentace: Komplexní restaurování objektů (praktická část) - Lettrichová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce je rozdělena na dvě hlavní části a to praktickou a teoretickou část. Praktická část obsahuje tři restaurátorské dokumentace k restaurování dvou fotografií a jednoho alba fotografií. Teoretická část práce je změřena na základní fakta v historii fotografie a jejího vývoje v Evropě. Je zde popsaných několik základních historických fotografických technik z pohledu historie vzniku ale také jejich technologie a postup výroby. U těch méně náročných na výrobu se nacházejí konkrétní reální ukázky jednotlivých technik. Práce se taky věnuje možnostem identifikace fotografií. Jsou zde teoreticky popsány postupy identifikace pomocí volně pozorovatelných znaků, dále pak pomocí optické mikroskopie při různých zvětšeních a také identifikace pomocí Fourierové transformace infračervenou spektroskopií (FTIR) a X-ray fluorescenční spektrometrií (XRF). Závěr práce je věnován ochraně a způsobům uložení jak černobílých, tak barevných světlo-citlivých materiálů. V této části se nacházejí tabulky dle typů materiálu a ukázky různých typů pomůcek na určení správných podmínek pro uložení fotografických světlo-citlivých materiálů pro majitele fotografických sbírek, kurátory a archiváře.
Historické monochromatické fotografické techniky (praktická část)
Complex conservation of objects (practical part)
Keywords: restaurování; fotografie; ušlechtilé tisky; František Ringhoffer III; Daguerre, L. J. M.; conservation; photographs; alternative photographs