Dušnost jako příčina výjezdů posádek zdravotnické záchranné služby - Vorlická, Barbora (Univerzita Pardubice, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku vzniku náhlé dušnosti v dospělém věku, její diferenciální diagnostiku a možnosti terapie v přednemocniční péči. Důraz je kladen na včasné rozpoznání příčin a vhodně zvolené terapeutické a život zachraňující výkony a správnou léčbu. Teoretická část práce se zabývá nejprve fyziologií a patofyziologií procesu dýchání a dále pak rozdělením nejčastějších příčin náhlé dušnosti, diferenciální diagnostikou, managementem a v neposlední řadě terapií. Empirickou část práce tvoří vyhodnocení anonymních dat, jejich zpracování do grafů, zjištění nejčastější věkové skupiny nemocných s dušností a jejich následné směřování do zdravotnického zařízení, dále zpracování tří kazuistik a následné vypracování ošetřovatelských diagnóz. Zkoumaný soubor tvoří pacientky/klientky (dále jen P/K) s diagnózou dušnosti, léčené a transportované rychlou lékařskou či zdravotnickou službou do následné nemocniční péče v letech 2009 a 2010.
Dysponea as a cause of emergency medical technician interventions
Keywords: dušnost; ošetřovatelské diagnózy; fyziologie dýchání; příčiny dušnosti; diferenciální diagnostika; anamnestické údaje; dyspnoea; fyziology of breathing; causes of dyspnoea; differencial diagnosis; anamnestic entry; nurse diagnosis