Literární skupiny a spolky v českých zemích po roce 1990 - Misař, Aleš (Univerzita Pardubice, 2018)
Cílem této práce je popsat podobu, povahu a činnost vybraných skupin s těžištěm působení po roce 1990. Hlavní podmínkou výběru je neformální povaha daného uskupení. Zvolenou metodou je průzkum písemných i elektronických pramenů bezprostředně spjatých s činností uskupení a neméně důležitý je terénní průzkum a rozhovory s jejich aktivními, popřípadě bývalými členy. Prostředkem popisu je nově vyvinutá typologie skupin a spolků. Práce přinese přehled nejdůležitějších uskupení ve stručném historickém exkurzu a nabídne jejich diachronní i synchronní srovnání. Výsledky bádání se pokusíme zabudovat do širšího rámce fenoménu literárního sdružování a stanovit, do jaké míry vybrané skupiny navazují na tradici v tomto směru. V závěru se pokusíme určit, zda je literární sdružování spíše anachronismem postrádajícím smysl i zastánce, anebo je naopak stále oblíbeným prvkem v literárním provozu v České republice.
Literary Groups and Clubs in the Czech Republic after 1990
Keywords: literární skupiny; literární sdružování; spolky; okruh; generace; regionální literatura; nezavedení autoři; literary groups; literary groupings; clubs; circle; generation; regional literature; not well known authors