Prionové choroby, diagnostika a souvislost s neurodegenerativními chorobami - Antošová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na prionová onemocnění, jejich diagnostiku, molekulární mechanismy patologie, vlastnosti prionové molekuly v kontextu s ionty kovů a souvislost s neurodegenerativními onemocněními. Cílem práce bylo shrnutí poznatků o těchto chorobách, nových metodách diagnostiky a spojení diagnostiky a mechanismů patologie s dalšími neurodegenerativními onemocněními.
Prion diseases, diagnosis and connection with neurodegenerative diseases
Keywords: priony; PrPC; PrPSC; struktura a funkce prionů; prionová teorie; prionózy; transmisivní spongiformní encefalopatie (TSE); Creutzfeldt?-Jakobova choroba (CJD); bovinní spongiformní encefalopatie (BSE); scrapie; prions; PrPC; PrPSC; structure and function of prions; prion theory; prion diseases; transmissible spongiform encefalopathy (TSE); Creutzfeldt?-Jakob disease (CJD); bovine spongiform encefalopathy (BSE); scrapie