Identifikace determinantů přímých zahraničních investic v České republice - Vávrová, Daniela (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na identifikaci faktorů ovlivňujících příliv přímých zahraničních investic do České republiky. V první části diplomové práce je vymezena oblast přímých zahraničních investic včetně jejich možných pozitivních a negativních dopadů na ekonomiku hostitelské země. Součástí teoretického vymezení je rešerše odborné literatury a empirických studií zabývajících se determinanty přílivu přímých zahraničních investic do hostitelské ekonomiky. Následně práce hodnotí stav přímých zahraničních investic v České republice do roku 2015 a s využitím metody vícenásobné regresní analýzy jsou identifikovány vlivy konkrétních faktorů na příliv zahraničních investic do České republiky.
The identification of foreign direct investment´s determinants in the Czech Republic
Keywords: přímé zahraniční investice (PZI); příliv PZI; determinanty PZI; regresní analýza; Česká republika; foreign direct investment (FDI); inflows of FDI; determinants of FDI; regression analysis; Czech Republic