Modelování optimalizačních úloh - Míča, Ondřej (MAGNANIMITAS, 2017)
V současné době je stále více optimalizačních úloh řešeno pomocí výpočetní techniky, díky které jsme schopni řešit čím dál tím složitější problémy. Pokud ale má být řešení korektní a kvalitní, je třeba správně definovat reprezentaci reálného světa (model), se kterým bude výpočetní technika pracovat. Tento text obsahuje ucelený obecný postup, kterého je vhodné se držet při tvorbě takových modelů.
Modelling of optimization problems
Keywords: optimalizace; modelování; matematické programování; optimization; modelling; mathematical programming