Komplexní restaurování : Sepher Midrasch Rabos,…Erklärungen, Die 5 Bücher Mosys… …, Frankfurt an der Oder : Bei M. Gottschalk, 1731 - Lorencová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá popisem restaurátorských postupů při restaurování židovské knihy ze sbírky Vědecké knihovny v Olomouci. Kniha pochází z roku 1731 a jedná se o sbírku homiletických výkladů k Pentateuchu a dalším biblickým knihám. Tato kniha byla velmi poškozená. Vazba byla nefunkční, v bloku bylo velké množství dobových oprav lepených klihem, které způsobovaly další poškození. Desky vyrobené ze štípané dubové desky byly zřejmě druhotně použity a jejich rozměry se liší. Jsou poškozené nevhodnou manipulací a objevuje se na nich spousta prasklin. Hřbet ušitého bloku byl natolik poškozen, že velká část složek v bloku se dochovala pouze jako jednotlivé listy a po zrestaurování bylo zapotřebí následné formátování do dvoulistů. Celá kniha byla zřejmě nejméně dvakrát opravována. Při těchto opravách došlo k dalšímu ořezávání bloku. Na přední a vrchní ořízce proto někde chybí části textu. Tato práce obsahuje popis poškození, přesný popis restaurátorských postupů, seznam použitých materiálů a chemikálií, doporučené podmínky uložení a také výsledky odborných analýz a průzkumů. Dále je součástí práce obrazová část s grafickou přílohou a s fotografiemi knihy před, v průběhu a po restaurování.
Comprehensive restoration : Sepher Midrasch Rabos,…Erklärungen, Die 5 Bücher Mosys… …, Frankfurt an der Oder : Bei M. Gottschalk, 1731
Keywords: komplexní restaurování; restaurování knih; restaurátorská dokumentace; comprehensive restoration; book restoration; restoration documentation