ROZBOR A ZHODNOCENÍ PRÁV A POVINNOSTÍ VLASTNÍKA - Kubelková, Leona (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářskou práci jsem zpracovala na téma Rozbor a zhodnocení práv a povinností vlastníka. Zde je zahrnut popis obecných aspektů vlastnického práva, pojmů, týkajících se obecně vlastnického práva, dále zde jsou uvedeny obecné charakteristiky vlastnického práva. Jako další je zde popsána právní úprava vlastnického práva v České republice, zejména obsažené v Listině základních práv a svobod, v stále platném občanském zákoníku a Mezinárodní a evropská úprava vlastnického práva. Hlavní částí této práce je rozbor vlastnického poměru, včetně rozborů konkrétních rozsudků Nejvyššího soudu České republiky. V závěru je zhodnocení současné úpravy vlastnictví s právní úpravou, která nabyla účinnosti 1. ledna 2014.
PROPERTY RIGHT AND ITS PROTECTION
Keywords: vlastnické právo; právní úprava; občanský zákoník; Listina základních práv a svobod; property right; legal regulations; Civil Code; Declaration of Basic Rights and Freedom