Znásilnění na počátku 20. století v soudním obvodu Krajského soudu v Chrudimi - Zounková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou trestného činu znásilnění, které analyzuje na základně trestních pramenů pocházejících z fondu Krajského soudu v Chrudimi v letech 1912 - 1915. V rámci badatelské sondy bylo zjištěno 33 případů, které jsou jednotlivě stručně představeny a poté detailně analyzovány. Z výsledků bádání byla vytvořena rozsáhla statistika, ze které je patrné, jaká byla profese pachatelů a jejich obětí, jaký byl vztah pachatele a jeho oběti, jaká byla výše trestů za spáchání tohoto trestného činu, zda šlo o jednorázový akt, nebo o opakované sexuální útoky apod. Diplomová práce také nastiňuje vývoj normativních a legislativních předpisů, které problematiku znásilnění zachycovaly od Starého zákona až po § 180 trestního zákoníku č. 40/2009, což je současný trestní zákon, který kvalifikuje trestný čin znásilnění. Primárním cílem práce je rozklíčovat co nejvíce znaků v obžalovacích spisech, aby bylo možné sestavit detailní statistiku, a tím představit znásilnění jako kriminální patologický jev, který není pouze výdobytkem moderní společnosti.
Rape Incidents at the Beginning of the 20th Century in the Judicial District of the Regional Court in Chrudim
Keywords: znásilnění; historie znásilnění; kriminalita; sex; nezletilost; mravnostní delikty; sexuální deviace; Krajský soud CHrudim; rape; history of rape; criminality; sex; nonage; moral offenses; sexual deviation; criminal law; regional court Chrudim