Výroba a aplikace vláken z biopolymerů - Varga, Jaromír (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou zvlákňování a výroby vybraných biopolymerů. Konkrétně jsou zde charakterizovány a popisovány látky na bázi celulosy a jejich modifikace uplatňující se v oblasti medicíny a dalšího využití. Dále se tato publikace zabývá významnými heteropolysacharidy - kyselinou hyaluronovou, chitosanem a alginátem. Jsou zde stručně uvedeny základní informace o jejich struktuře, vlastnostech a využití. V jedné z částí této práce jsou pak popsány jednotlivé technologické způsoby, jimiž se vybrané biopolymery v praxi zvlákňují.
Production and application of fibers from biopolymers
Keywords: cellulose; cellulose derivatives; technology of spinning; chitosan; hyaluronic acid; alginate; spinning; medicinal use; deriváty celulosy; technologie zvlákňování; chitosan; kyselina hyaluronová; alginát; lékařské využití; biopolymery