Josef Škvorecký v současné kulturní paměti Náchoda - Bednář, Matěj (Univerzita Pardubice, 2021)
Práce se bude věnovat odkazu spisovatele a náchodského rodáka Josefa Škvoreckého v současné kulturní paměti města Náchoda. První část práce mapuje život a dílo Josefa Škvoreckého, jeho vztah k Náchodu. Dále se pak zaměřím na formy, kterými je péče o odkaz tohoto autora v průběhu let 1989-2019 realizována, a to na úrovni jak celostátní, tak zejména na úrovni regionální. Druhá část práce se následně zabývá vlastní analýzou vybraných jednotlivých připomínek odkazu Josefa Škvoreckého, které se rozmanitou formou v průběhu uplynulých 30 let realizují v prostoru města Náchoda a uchovávají v regionálních paměťových médiích. Práce bude doplněna bohatou přílohovou částí, zejména pak pestrou fotodokumentací a mapkou.
Josef Škvorecký in the Current Cultural Memory of Náchod
Keywords: Škvorecký, Josef; kulturní paměť; Náchod; literární místopis; místa paměti; Škvorecký, Josef; cultural memory; Náchod; literary topography; places of memory