Izolace DNA s využitím magnetických částic - Bajlová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2015)
Bakalářské práce se zabývá rozvojem technik pro izolaci DNA, a to zejména izolaci s využitím magnetických částic. Popisuje vývoj od tradičních metod izolace DNA (např. fenol-chloroformové extrakce) k novějším postupům izolace DNA jako je adsorpce na silikátový povrch a membránu oxidu hlinitého, izolace pomocí cetyltrimetylamonium bromidu, centrifugace v hustotním gradientu a adsorpce na resin. Věnuje se magnetickým částicím jejich struktuře, výhodám jejich používání a přehledu oborů jejich uplatnění (např. biochemie, lékařství, mikrobiologie, ekologie). Jsou zde popsány jednotlivé principy vazby DNA na magnetické částice včetně způsobů s jejich manipulací.
Isolation of DNA using magnetic particles
Keywords: DNA; DNA isolation; magnetic particles; phenol-chloroform extraction; adsorption; izolace DNA; magnetické částice; fenol-chloroformová extrakce; adsorpce