Metabolismus železa během erytropoézy - Tomišková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce se věnuje metabolismu železa během erytropoézy a významu faktorů, které mají zásadní vliv na tento proces. V úvodní části se práce zabývá seznámením s průběhem samotné erytropoézy a jednotlivých stádií při vývoji erytrocytů. Následně se část práce zaměřuje na hemoglobin a jeho funkci u erytrocytů. Závěrem práce je debatováno samotné železo, které se zapojuje do erytropoézy a vázání kyslíku na hemoglobin. Práce také zmiňuje různé faktory a hormony, které se procesu erytropoézy podílejí, jako je erytropoetin, hepcidin, ferroportin a jiné.
Iron Metabolism in Hematopoiesis
Keywords: erytropoéza; erytrocyty; hemoglobin; železo; erytropoetin; hepcidin; erythropoiesis; erythrocytes; hemoglobin; iron; erythropoietin; hepcidin