Etnografie Banátu - Hryzlíková, Monika (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce pojednává o životě banátských Čechů, především však o aktuálních faktorech, ovlivňujících tento do nedávna autonomní "svět" místních obyvatel. Práce vznikla na základě propojení teoretických a empiricky získaných dat. Zásadním mezníkem této práce je historický základ, upřesnění etnické identity, vliv turismu a reemigrace. Dané téma se v současné době stává velmi diskutovaným. Tato práce zaznamenává aktuální stav české menšiny v rumunském Banátu.
Ethnography of Banat
Keywords: Banát; české vesnice; turismus; identita; Banat; Czech villages; tourism; identity