Restaurování levé části nástěnné malby s motivem Archanděla Gabriela z výjevu Zvěstování Panny Marie ve vstupním sále před kaplí na zámku v Kácově - Farská, Radka (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce je dokumentací restaurátorského zásahu na vymezeném úseku figury archanděla Gabriela z výjevu Zvěstování na jížní stěně oratoře na zámku Kácov. Zásahu předcházel uměleckohistorický průzkum. Kromě historie zámku a díla se práce zaměřuje na stavební vývoj oratoře a také na osobnost malíře a domnělého autora nástěnné malby Karla Josefa Moraviniho. V druhé části práce je popsán restaurátorský zásah na díle. Jednotlivé kroky jsou ilustrovány fotografiemi a grafickým zákresem. V průběhu práce bylo odhaleno, že část malby podél dveřního otvoru byla překryta dorovnávací vrstvou pravděpodobně z důvodu instalace rámu dveří. Chemicko-technologický průzkum nástěnné malby, vytvořena kolem roku 1729, určil provedení ve vápenné technice. Nelze ale s jistotou určit, zda se jedná o techniku fresco nebo secco. Obličej archanděla Gabriela a Panny Marie se shodují, malíř tedy mohl pracovat s jednou předlohou. K lepšímu objasnění malířovy techniky je do budoucna vhodné provést průzkum i v dalších místnostech zámku.
Restoration of the wall painting's left part with an Archangel Gabriel motif from the Annunciation scene located in the entrance hall in front of the chapel, Chateau of Kácov
Keywords: restaurování; konzervování; nástěnná malba; Zvěstování; archanděl Gabriel; Moravini; Kácov; oratoř; restoration; conservation; mural painting; Annunciation; Archangel Gabriel; Moravini; Kácov; oratory