Systémová zánětlivá reakce při ateroskleróze a diabetu - Matušková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2017)
Chronický systémový zánět nízkého stupně se podílí na vzniku aterosklerózy i diabetu 2. typu. Rozvoj zánětu ovlivňují adipokiny pocházející z tukové tkáně. Na vzniku zánětu u diabetu 2. typu se podílejí zejména volné mastné kyseliny vedoucí k lipotoxicitě. Dalším zánětlivým aktivátorem je hyperglykémie na základě inzulínové rezistence. Tyto faktory vyúsťují ve stres endoplazmatického retikula. Adhezivní molekuly podporují aterosklerotický zánět, účastní se přenosu signálu mezi buňkami a podporují adhezi imunitních buněk.
Systemic inflammation in atherosclerosis and diabetes mellitus
Keywords: záněty; diabetes; ateroskleróza; inzulínová rezistence; tukové tkáně; inflammation; diabetes; atherosclerosis; insulin rezistance; adipose tissue