Monitoring parametrů kvality vody v malých vodních plochách s využitím DPZ - Horáková, Markéta; Brunclík, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce využívá dálkového průzkumu jako nástroje pro monitoring parametrů kvality vody, především chlorofyl-a a průhlednost, které jsou zkoumány v malých vodních plochách v Pardubickém a Hradeckém kraji. Cílem je vytvořit modely daných parametrů, které lze využít pro odhad a sledování parametrů ve vodních plochách v reálném čase. Vzorky byly odebrány ze sedmi vodních ploch v okolí Pardubic a následně byly analyzovány v laboratoři. Data DPZ, tedy družicové snímky Landsat 8, byly vyhodnoceny korelační analýzou. Zjišťován byl vztah mezi družicovými daty a analyticky naměřenými koncentracemi sledovaných parametrů za účelem vytvoření modelu, který je vhodný pro hodnocení kvality povrchových vod.
Water Quality Parameters Monitoring in Small Water Bodies using Remote Sensing
Keywords: monitoring,vodní plochy,parametry kvality vody,cholrofyl,průhlednost,dálkový průzkum země,Landsat; monitoring,water bodies,water quality parameters,cholrophyll,secchi depth,remote sensing,Landsat