Používání taháku při psaní testů na střední škole - Zitková, Helena (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se zabývá problematikou používání taháků. Hlavním cílem práce je zmapovat používání taháků studenty na středních odborných školách a gymnáziích. V práci bude představena výzkumná sonda, která byla uskutečněna v roce 2011 u současných a bývalých studentů SŠ v Pardubicích. V rámci kvantitativního výzkumu byla zkoumána frekvence používání taháku, důvody studentů k používání taháku a předměty, ve kterých si studenti taháky nejčastěji píší. Dále nás zajímaly způsoby výroby taháku, čas potřebný pro jeho výrobu a místa jeho ukrývání, zohlednili jsme také morální aspekt známky získané za pomoci použití taháku. Naši pozornost jsme také zaměřili na roli učitele, na jeho možné reakce při přistižení studenta s tahákem a zjišťovali jsme také vliv osobnosti a chování učitele na prevenci používání taháků.
Using crib notes when writing tests at high schools
Keywords: školní podvádění; taháky; střední školství; school cheating; crib notes; high schools