Měnová integrace ČR - Doucková, Aneta (Univerzita Pardubice, 2019)
Cílem této bakalářské práce je posoudit vhodnost přistoupení České republiky k Evropské měnové unii. Nejprve jsou představeny výchozí pojmy, které s problematikou souvisí, dále měnové unie v historii a vývoj Evropské měnové integrace od počátků až po vznik společné evropské měny. Další část je věnována analýze dopadů přijetí eura ve vybraných evropských zemích, plnění maastrichtských kritérií Českou republikou a její stupeň ekonomické sladěnosti s Evropskou měnovou unií. V závěru práce je shrnutí získaných poznatků a vlastní doporučení pro Českou republiku.
The Monetary Integration in the Czech Republic
Keywords: Evropská měnová unie; euro; maastrichtská kritéria; Česká republika; optimální měnová oblast; Slovenská republika; Slovinsko; European Monetary Union; euro; Maastricht criterions; Czech Republic; optimum currency area; Slovak Republic; Slovenia