Vývoj úvěrového rizika při současných turbulencích na finančních trzích - Libiaková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2021)
Cílem diplomové práce je zhodnocení vývoje úvěrového rizika na českém bankovním trhu, a to v kontextu měnících se podmínek na trzích. Práce vymezuje úvěrové riziko, představuje rešerši odborné literatury a použitou metodiku. Je zde analyzován vývoj nevýkonných úvěrů v České republice a jsou aplikovány ekonometrické metody pro testování vzájemných vztahů proměnných, a to Engle-Grangerův test kointegrace a Grangerův test kauzality. Zjištění práce naznačují kointegraci mezi nevýkonnými úvěry a ziskovostí bank.
The development of credit risk during the current turbulences in the financial markets
Keywords: úvěry; úvěrové riziko; banky; ziskovost bank; kointegrace; Grangerova kauzalita; credit; credit risk; banks; banks´profitability; cointegration; Granger causality