Quantifizierung der Externa des Verkehrs unter besonderer Berücksichtigung der Umwelt - Mojžíš, Vlastislav; Molková, Tatiana (Univerzita Pardubice, 1999)
Příspěvek se zabývá vývojem dopravy od politicko hospodářských změn v bývalém Československu v roce 1989 resp. od vzniku České republiky v roce 1993 až do roku 1996. Vývoj dopravy v tomto období měl obdobný trend jako tomu už dříve bylo v zemích západní Evropy. Došlo k významnému poklesu přepravy a přepravních výkonů v železniční dopravě. Přesun na silniční dopravu se negativně projevil na zhoršení stavu životního prostředí. Orientační hodnoty škod v České republice jsou vyjádřeny formou externalit. V článku je také uvedena prognóza vývoje přepravy, přepravních výkonů a podílu jednotlivých druhů dopravy na přepravním trhu pro rok 2005.
Keywords: Doprava; Česká Republika; Československo; vývoj; Životní prostředí