Typy sourozeneckých vztahů a jejich vliv na osobnost dítěte v 5. a 6. třídě Základní školy Na Stráni - Kopčanová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2012)
Hlavním cílem práce je zjistit, zda jednotlivci narození ve stejné sourozenecké konstelaci vykazují některé shodné povahové rysy. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část obsahuje čtyři kapitoly. V první kapitole se zabývám rodinou jako malou sociální skupinou a její důležitostí v průběhu socializace, ve druhé kapitole definuji některé základní pojmy a teorie sourozeneckých konstelací, kapitola třetí pojednává o jednotlivých sourozeneckých konstelacích, základních vlastnostech jednotlivých konstelací, v poslední kapitole teoretické části se stručně věnuji problematice sourozenecké rivality. V praktické části popisuji průběh svého výzkumu, který proběhl na Základní škole v Děčíně na stráni.
Types of sibling relations and their influence on personal characteristics in 5th and 6th grade of elementary school "Na Stráni"
Keywords: rodina; sourozenci; sourozenecké konstelace; sourozenecká rivalita; specifické poruchy učení; family; siblings; birth order; sibling rivalry; leasing disability