EpCAM a jeho role u nádorových onemocnění - Birkášová, Klára (Univerzita Pardubice, 2012)
EpCAM molekula je glykosylovaný transmembránový protein, jenž se fyziologicky vyskytuje v mnoha epiteliálních tkáních, kde napomáhá těsnému spojení v mezibuněčném prostoru epitelových buněk. Dále je možné tuto molekulu detekovat na nádorově změněných buňkách, kdy exprimování EpCAM molekuly na jejich povrchu je součástí patologického procesu vedoucího ke vzniku řady nádorových onemocnění jako jsou kolorektální karcinom, adenokarcinom jícnu, karcinom, žaludku, pankreatu, ledvin, močového měchýře a urotelu, prostaty, prsu, ovarií, endometria, děložního hrdla, oblasti hlavy a krku, estenzineuroblastom, cholengiokarcinom, bronchogenní karcinom, melanom.
EpCAM and its role in cancer