Netrombotické funkce krevních destiček - Vanclová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na popis netrombotických funkcí krevních destiček. Charakterizována je zejména úloha krevních destiček, jakožto nepostradatelné součásti lidského imunitního systému. V úvodní části práce je popsán vznik krevních destiček a obecné funkce, včetně jejich hlavní úlohy, kterou je účast na hemokoagulaci a tvorbě primárního trombu. Dále je shrnuta struktura krevních destiček a charakterizována základní funkce imunitního systému, včetně specifických imunitních funkcí. Popsány jsou základní složky imunitního systému, jejich rozdělení a mechanismy jejich působení. Závěrečná část bakalářské práce je věnována konkrétnímu zapojení krevních destiček do imunitní odpovědi organismu a jejich uplatnění v rámci vybraných onemocnění.
Non-thrombotic roles of blood platelets
Keywords: hemokoagulace; krevní destičky; povrchové receptory; granula krevních destiček; imunitní systém; hemocoagulation; blood platelets; surface receptors; platelet granules; immune system