Stravovacie návyky v rodinách adolescentov - Miertová, Michaela; Pavlová, Michaela (Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, 2014)
Stravovanie v rodine je jedným z faktorov ovplyvňujúci formovanie stravovacích návykov jednotlivých jej členov. Problematike stravovania detí a adolescentov je venovaná pozornosť odbornej verejnosti, výsledky výskumov posúdenia stravovania v rodinách adolescentov u nás absentujú. Cieľom výskumu bolo u adolescentov popísať niektoré zo stravovacích návykov rodiny, ktorej sú členmi. Na zber empirických údajov bola použitá metóda dotazníka. Súbor respondentov tvorilo 100 študentov z troch stredných škôl v Žilinskom kraji. Z výsledkov výskumu vyplýva, že adolescenti sa za časové obdobie posledných 7 dní stretávali najčastejšie pri spoločných večerách. V rodinách sa obeduje najčastejšie medzi 12.-14. a večeria medzi 18.-20. hodinou. Viac ako polovica rodín máva pustený televízor pri jedení. Pri spoločnom stolovaní sa pijú džúsy, čaj, nápoje s obsahom cukru. V rodinách je zvykom jedávať pochutiny a sladkosti počas sledovania televízie. Zvýšenie úrovne vedomostí o vhodných stravovacích návykoch v rodinách adolescentov môže pozitívne ovplyvniť postojovú zložku správania v oblasti stravovania a predstavuje prevenciu vzniku stravovacích problémov. Cielená edukácia v školskom prostredí predstavuje odporúčanú intervenciu, ktorá spadá do kompetencie sestry.
Eating habits in families of adolescents
Keywords: rodina; adolescent; stravovanie; stravovacie návyky; stravovací režim; family; feeding; eating habits; eating regime