Hlavní histokompatibilní komplex a jeho asociace s autoimunitními chorobami - Kynclová, Petra (Univerzita Pardubice, 2000)
HLA-koplex je hlavním histokompatibilním komplexem člověka. Škála chorob asociovaných s HLA-antigeny je široká. Ve více než 40 případech jde o vysoké asociace, které lze využít v diferenciální diagnostice. HLA-antigeny stanovujeme metodami sérologickými, buněčnými a v poslední době nabývají na významu zejména metody molekulárně genetické.
Human leukocyte antigens and their association with autoimmune disease
Keywords: hlavní histokompatibilní komplex; autoimunitní onemocnění; typizace