Komparace struktury veřejných financí a veřejné správy v rámci zemí Evrospké unie - Štenclová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2005)
Tématem diplomové práce je komparace struktury veřejných financí a veřejné správy v rámci zemí Evropské unie. První kapitola je věnována vysvětlení základních používaných pojmů, především teorii fiskálního federalismu. Dále je zde provedena analýza jednotlivých členských zemí, nejdříve "starých" zemí EU a poté "nově" přistoupených. Na závěr jsou uvedeni představitelé federativního a unitárního státu. Obsahem druhé kapitoly je podrobná analýza struktury veřejných financí a veřejné správy v ČR. Závěrečná kapitola je věnována komparaci struktury veřejných financí a veřejné správy ČR s vybranými členskými státy EU.
The comparison of the structure of public finance and public sector in the states of the European Union
Keywords: veřejné finance; Česká Republika; Evropská Unie; Územní samospráva; fiskální federalismus; veřejné rozpočty; financování obcí; komparace; veřejná správa