Studium vlivu železa jako dopantu na termoelektrické vlastnosti Bi2Se3 - Šimíček, Filip (Univerzita Pardubice, 2025)
Selenid bismutitý (Bi2Se3) je významným termoelektrikem, zředěným magnetickým polovodičem a topologickým izolantem. Za účelem vyšetření vlivu dopingu železa (Fe) na jeho transportní a strukturní vlastnosti byly připraveny monokrystaly selenidu bismutitého o složení Bi2-xFexSe3, kde x = 0; 0,005; 0,01; 0,02; 0,04; 0,1; 0,2 a 0,4. Vzorky byly podrobeny měření teplotní závislosti měrné elektrické vodivosti, Hallova a Seebeckova koeficientu a práškové rentgenové difrakční analýze.
Study of the influence of iron as a dopant on thermoelectric properties of Bi2Se3
Keywords: selenid bismutitý; Bi2Se3; dopování; transportní vlastnosti; termoelektrické materiály; krystalická struktura; bismuth selenide; Bi2Se3; doping; transport properties; thermoelectric materials; crystal structure