Sloučeniny molybdenu a wolframu s koordinovaným thioetherovým ligandem - Hanzl, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce se zabývá přípravou a charakterizací polosendvičových komplexů molybdenu a wolframu s koordinovaným thioetherovým ligandem. V teoretické části jsou popsány přípravy ligandů obsahujících thioetherovou funkční skupinu, jejich komplexy s přechodnými kovy a vybrané příklady jejich použití v katalýze. Experimentální část je zaměřena na studium protonace allylového ligandu na polosendvičových komplexech molybdenu a wolframu za přítomnosti acetonitrilu nebo monodentátních thioetherových ligandů (dimethylsulfid {SMe2}, tetrahydrothiofen {SC4H8} a 1,4-thioxan {SC4H8O}). Studovány byly jednak polosendvičové komplexy molybdenu, které obsahovali nesubstituovaný cyklopentadienylový ligand, ale také polosendvičové komplexy molybdenu a wolframu, ve kterých byl cyklopentadienylový ligand substituován postranním ramínkem nesoucím thioetherovou funkční skupinu.
Molybdenum and tungsten compounds bearing coordinated thioether ligand
Keywords: cyklopentadienyl; molybden; wolfram thioether; nukleární magnetická rezonance; intramolekulární interakce; cyclopentadienyl; molybdenum; tungsten; thioether; nuclear magnetic resonance; intramolecular interaction