Syntéza a reaktivita 4-ethyl-5-methyl-2H-[1,2,3]diazafosfolu - Cachová, Monika (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato práce se zabývá přípravou, vlastnostmi a reaktivitou 1,2,3-diazafosfolů. Teoretická část shrnuje informace dostupné v literatuře, část experimentální popisuje syntézy provedené v rámci této bakalářské práce. Byl připraven a charakterizován nový heterocyklus 4-ethyl-5-methyl-2H-1,2,3-diazafosfol a z něj byl získán bis(4-ethyl-5-methyl-1,2,3- diazafosfol-2-yl)-dimethylsilan (L), u něhož byly zkoumány koordinační schopnosti vůči přechodným kovům 6. skupiny. Byly připraveny dva komplexy typu [M(.2-P,P-L)(CO)4] (M = Mo, W), kde se silan L chelátově váže k centrálnímu kovu prostřednictvím fosforových atomů. Naproti tomu v chelátovém komplexu [Co(.2-N,N-L)Br2] je ligand vázán dvěma dusíkovými donory.
Synthesis and reactivity of 4-ethyl-5-methyl-2H-[1,2,3]diazaphosphole
Keywords: diazafosfol; polydentátní ligand; chelát; heterocykly; koordinační schopnosti; diazaphosphole; polydentate ligand; chelate; heterocycles; coordination properties