Farmakokinetika hydrogelu na bázi hyaluronanu s obsahem triclosanu po intraperitoneálním podání malým laboratorním zvířatům - Veverková, Anna (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zabývá hydrogely na bázi hyaluronanu s obsahem triclosanu. První část je věnována obecné charakteristice vlastností a využití hydrogelů a hyaluronanu, dále tyraminu a triclosanu včetně jejich metod stanovení. Experimentální část je zaměřena především na vývoj metodiky a sledování farmakokinetiky těchto látek po intraperitoneálním podání malým laboratorním zvířatům. Triclosan obsažený v hydrogelu je analyzován pomocí ESI-MS/MS s trojitým kvadrupólem ve spojení s RP-HPLC, a tyramin tvořící degradační produkt hyaluronanového hydrogelu je stanoven pomocí HPLC s fluorescenčním detektorem. Optimalizovaná metoda je finálně použita pro analýzu studovaných sloučenin v in vivo studii myších vzorků plazmy a tkání.
Pharmacokinetics of hyaluronane-based hydrogel containing triclosan after intraperitoneal administration to small laboratory animals
Keywords: hydrogely na bázi hyaluronanu; triclosan; tyramin; hmotnostní spektrometrie; hydrogels on the basis of hyaluronan; triclosan; tyramine; mass spectrometry