Znalosti o poskytování základní neodkladné resuscitace u studentů maturitních ročníku - Zapletal, Jakub (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce shrnuje historii neodkladné resuscitace, poté první pomoc a také úkoly a cíle kardiopulmonální resuscitace. Automatizovaný externí defibrilátor a základní neodkladnou resuscitaci dětí a dospělých. Zmíním se v mé práci i o novinkách v ERC (Evropská rada pro resuscitaci) Guidelines 2015. Výzkumná část zahrnuje dotazníkové šetření znalostí různých oborů střední zdravotnické školy, která jsou shrnuta v tabulce a grafech. Po celkovém zhodnocení jsem došel k závěru, že všechny čtyři obory jsou ve znalostech základní neodkladné resuscitace na podobné úrovni. Pouze Asistent zubního technika měl nejlepší výsledky v dotazníkovém šetření.
Knowledge about providing basic life support pupils' graduation year
Keywords: automatizovaný externí defibrilátor; kardiopulmonální resuscitace; telefonická asistovaná neodkladná resuscitace; základní neodkladná resuscitace; guidelines; Automated external defibrillator; CPR; dial-assisted cardiopulmonary resuscitation; basic life support