Age Management v českém podniku - Chládková Petra; Brodský Zdeněk; Pakosta Jaroslav (My University, 2015)
Není pochyb o tom, že stárnutí evropské populace je zásadní pro transformaci věkové struktury lidí na trhu práce. To představuje hrozbu především pro konkurenceschopnost podniků. Jako ideální a účinný nástroj k vyřešení této situace se jeví Age Management, bere v úvahu věk, schopnosti a potenciál zaměstnanců při uplatňovaném stylu řízení. Článek se zabývá Age managementem jako důležitým řídícím nástrojem pro zohlednění věkové diverzity. Hlavním cílem je definovat výhody a stanovit přínosy tohoto řízení a poukázat na jeho snadnou implementaci. Tento styl řízení může vést k vyššímu uplatnění starších osob v malých a středních českých podnicích. Za tímto účelem byla provedena studie ve vybraném malém českém podniku. Studie byla zaměřena na zjištění hlavních problémů v řízení lidských zdrojů ve zmíněném podniku. Tento článek ukazuje možné řešení prostřednictvím praxe Age managementu.
Age management in the Czech enterprise
Keywords: age management; různorodost; pracovní schopnost; řízení lidských zdrojů; age management; diversity; work ability; human resource management