Metodika testování prorážení tiskové barvy na tenkých tiskových papírech - Krčmářová, Žaneta (Univerzita Pardubice, 2021)
Cílem práce bylo ověřit metodiku testování prorážení tiskové barvy na různých typech tenkých tiskových papírů. Bylo testováno čtrnáct druhů tenkých tiskových papírů o plošné hmotnosti 40 g/m2. Tyto papíry byly dodány firmou OP papírna s.r.o. Tenké tiskové papíry byly potištěny na laboratorním potiskovacím zařízení. Byly provedeny čtyři série testování prorážení tiskové barvy. Stanovení prorážení z naměřených dat bylo provedeno různými metodami. Měřeny byly optické hustoty tisku, optické hustoty spodní strany tisku, světelný činitel odrazu, souřadnice L*a*b* a L*C*h. V první sérii testování bylo prorážení tiskové barvy hodnoceno v souladu s normou SCAN-P 36:02 Evaluation od test prints a měřením optické hustoty spodní strany tisku se stejným dávkováním barvy u všech papírů. Hodnocení prorážení tiskové barvy druhé série bylo provedeno totožně, ale s odlišným dávkováním barvy. Třetí série byla provedena s jinou sadou vzorků, které se lišily formací papíru, dávkování barvy bylo stejné u všech papírů. Ve čtvrté sérii byly hodnoceny vybrané papíry z předešlých testování a hodnocení prorážení tiskové barvy bylo provedeno všemi vybranými metodami testování, bylo použito stejné dávkování barvy u všech papírů. Pro vizuální hodnocení prorážení tiskové barvy byly vyfotografovány spodní strany potištěných vzorků a pořízeny snímky mikroskopem.
Methodology for evaluation of print-through on thin printing papers
Keywords: prorážení tiskové barvy; metodika testování; tenké tiskové papíry; optická hustota; print-through; methodology for evaluation; thin printing papers; optical density