Tripodální molekuly na bázi imidazolu - Nečasová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2016)
Byla provedena literární rešerše zaměřená na přípravu a využití imidazolu jako centrální heteroaromatické jednotky trojramenných push-pull chromoforů. Byla navržena a experimentálně ověřena strategie syntézy vedoucí k přípravě tripodálních derivátů imidazolu. Tímto způsobem byly připraveny tři deriváty. Struktura a čistota připravených sloučenin i meziproduktů byla potvrzena pomocí EI-MS, HR-MALDI-MS, 1H- a13C-NMR spekter. Pomocí UV/Vis absorpčních spekter byly studovány základní optické vlastnosti cílových sloučenin.
Imidazole Based Tripodal Molecules
Keywords: imidazol; p-systém; imidazole; push-pull; chromofor; tripodal; tripodální