Vzpomínky Miroslava Zachy na nucené práce v rakouském Linci - Beznoska, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2010)
Bakalářská práce "Vzpomínky Miroslava Zachy na nucené práce v rakouském Linci" se věnuje specifikům každodenního života totálně nasazených Čechů v budovaném státním koncernu Hermann Göring Werke v Linci. Hlavním pramenem mého bádání byly sepsané vzpomínky Miroslava Zachy na období od léta 1940 do dubna 1945, které strávil na nucených pracích. Z pramene jsem si vybral témata, která doposud v české historiografii byla zpracována buď jen okrajově, nebo jim čeští historikové pozornost doposavad nevěnovali. Vybrané zkušenosti a zážitky jsem zasazoval do kontextu dobových událostí obsažených v odborných publikacích a jiných veřejně přístupných pramenech osobní povahy z té doby. Cílem práce je postihnout, jakým způsobem se totálně nasazení Češi v rakouském Linci byli schopni vyrovnat se svojí novou životní situací. Z nuceně nasazených se stala specifická sociální skupina, ve které došlo k radikální proměně vnímání kulturních a společenských hodnot. Prostředí nevěstinců se stalo tak běžnou součástí jejich života jako jídelna nebo hospoda. Rozkrádání státního majetku bylo nezbednou legrací, zatímco okrást některého z nich byl neodpustitelný zločin. Pro řadu podnikavců se stalo prostředí nucených prací ideální příležitostí, jak zbohatnout, popřípadě si výrazně zvednout životní standard.
Remembrances of Miroslav Zacha on forced labour in Linz, Austria
Keywords: nucené práce; Rakousko; Linec; druhá světová válka; deportace; Enforced labour; Austria; Linz; Second World War; deportation