Vývoj státního rozpočtu - Fišera, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2020)
Cílem této práce je analyzovat vývoj významných položek státního rozpočtu České republiky s požadavkem dlouhodobě vyrovnaného rozpočtu. Nejprve je charakterizován státní rozpočet, jeho příjmy a výdaje a problematika rozpočtového deficitu. Další část je věnována analýze významných položek státního rozpočtu České republiky. V této části je poukázáno na vysoký podíl mandatorních výdajů ve státním rozpočtu, neudržitelný důchodový systém, administrativně složitý státní aparát a další problémy. V závěru práce je shrnutí poznatků a uvedena doporučení pro budoucí vlády.
The State Budget Development
Keywords: státní rozpočet; příjmy a výdaje státního rozpočtu; dlouhodobě vyrovnaný rozpočet; analýza příjmů a výdajů státního rozpočtu; state budget; state budget revenues and expenditures; long-term balanced budget; analysis of state budget revenues and expenditures