Skauti a Salesiáni: problémy sekularismu dnešní doby - Vrkoslavová, Anna (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá tématem sekularizace v kontextu České republiky. Cílem je, skrze pramenné zdroje a terénní výzkum, porovnat interpretační rámce předávaných hodnot ve dvou skupinách. První je hnutí Junák - český skaut, částečně sekulární organizace a druhou jsou Salesiáni Dona Bosca, jakožto kongregace katolické církve. Obě tyto skupiny se zaměřují na péči o mládež a jejich výchovu. Úkolem je, metodou komparace a testování hypotézy odhalit, jak funguje proces sekularizace na případu společenských hodnot těchto organizací.
Scouts and Salesians: Problems of Secularism in the Czech Society
Keywords: sekularizace; Junák; skauting; Salesiáni Dona Bosca; hodnoty; křesťanství; secularization; Scouting; Salesians of Don Bosco; values; Christianity