Parametrizace obvodových modelů lithiových akumulátorů pro elektromobilitu - Novák, Jaroslav; Sadílek, Ondřej (My University, 2018)
Článek se věnuje experimentální parametrizaci dynamických obvodových modelů lithiových akumulátorových článků určených pro elektromobilitu. Je vytipován vhodný dynamický obvodový model lithiového článku a tento model je parametrizován na základě hodnot naměřených při nabíjení a vybíjení článku. Pozornost je věnována vlivu stavu vybití, proudu, teplotě a režimu nabíjení/vybíjení na hodnoty parametrů akumulátorových článků. Výsledky jsou prezentovány pro více typů akumulátorových článků. Parametrizace obvodových modelů akumulátorových článků je podkladem pro návrh akumulátorového systému vozidla a pro výpočty jízdních vlastností a dojezdu akumulátorových vozidel.
Parameterization of circuit models of lithium accumulators for electromobility
Keywords: akumulátor; kapacita akumulátoru; vnitřní napětí; parametr; accumulator; accumulator capacity; internal voltage; parameter