Vliv měnové politiky ČNB na finanční situaci podnikatelského sektoru - Nosková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce je zaměřena na analýzu nastavení měnově-politických nástrojů Českou národní bankou, především pak úrokových měr a zafixování kurzu formou devizových intervencí. V práci vycházíme z popisu centrální banky, monetární politiky a nástrojů, jejichž prostřednictvím mají být naplňovány cíle měnové politiky. V aplikační části na základě analýzy použití měnově-politických nástrojů ve vybraných letech jsou zhodnoceny vlivy měnové politiky České národní banky a jejich finanční dopady na podnikatelský sektor.
Impact of Monetary Policy of the Czech National Bank on the Financial Situation of the Business Sector
Keywords: centrální banka; Česká národní banka; devizové intervence; inflace; monetární politika; nástroje měnové politiky; úroková míra; central bank; Czech National Bank; foreign exchange intervention; inflation; monetary policy; instruments of monetary policy; interest rate